Wat is Energetisch Structurele Balans (ESB®)?


ESB is een energetische manipulatie-techniek. Over het zelfherstellend vermogen van ons lichaam is veel gezegd en geschreven en daarom was ik erg nieuwsgierig naar deze techniek, die daar gebruik van zou maken. Sinds de eerste dag, dat ik met ESB aan de slag ben, heeft genoemd begrip voor mij echter een totaal nieuwe betekenis gekregen. Ons lichaam is daadwerkelijk in staat zelf acuut een gewricht te repositioneren of een verharde spier weer te ontspannen. Uiteraard kun je met ESB ook geen fysieke beschadiging, zoals bv. een scheurtje, herstellen en ook is het niet altijd de oplossing, maar het is wel een manier om snel en gemakkelijk veel soorten klachten te behandelen. Prettig voor de patiënt is bovendien, dat de behandeling met kleding aan plaats vindt en vaak na de eerste behandeling al een flink verschil wordt ervaren.


Doordat correcties in bijvoorbeeld de wervelkolom altijd maar zeer subtiel zijn en ze met ESB zonder kracht uit te oefenen plaats vinden, kan de techniek zelfs zonder gevaar worden toegepast bij bijvoorbeeld artrose of zelfs tumoren in of rond de wervelkolom. Als patiënt heb je meestal niet eens in de gaten, dat er wordt gemanipuleerd en lijkt de therapeut niet meer te doen dan te voelen. Resultaten zijn echter vaak verbluffend.


Nog meer verrast raakte ik, door het feit, dat alles, wat een verstoring geeft in ons centraal zenuwstelsel (bv. verstoorde aansturing van een spier), minimale afwijkingen geeft in onze wervelkolom. Door deze acuut te corrigeren, “leert” het zenuwstelsel hoe de juiste balans te houden en verdwijnt de verstoring. Het feit, dat voornoemd proces volledig zichtbaar kan worden gemaakt via met name de atlas, spreekt mij enorm aan en moet zelfs de grootste scepticus op zijn minst aan het twijfelen brengen...


Dit alles maakt ESB tot een therapievorm, waarbij een heel breed scala aan klachten kan worden behandeld. Op de pagina ESB klachten vindt u hiervan een beknopt overzicht.